21 Şubat 2020 tarihinde, Bölümümüz ile "Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK)" iş birliğinde “Tıp ve Sağlık Bilimleri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, farklı üniversitelerden öğretim elemanları, üniversite ve kamu kütüphanelerinden temsilcilerle Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği’nden (ÜNAK) katılımcılar yer aldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Umut Zan, tıp ve sağlık bilimleri çalışma gruplarıyla gerçekleştirilen çalıştayın önemine değinerek “Çalıştay ile tıp ve sağlık bilimleri çalışma grubu ile ilgili olarak neler yapılabilir? Tıp ve sağlık bilimleri kütüphaneciliği nasıl geliştirilmelidir? Tıp ve sağlık bilimleri kütüphanecilerinden beklentiler nelerdir? Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinden beklentiler nelerdir? Tıp ve sağlık bilimleri çalışma grupları olarak ÜNAK çatısı altında neler yapabilir? Bu sorular ışığında daha iyisini ortaya koymak için bir araya geldik. Geleceği yönelik adımlar atmak istiyoruz. Bu noktada verilecek eğitimlerle birlikte, yeni programların hazırlanması ve bir web sayfasıyla çalışma grubunun faaliyetlerini duyurması hedeflerimiz arasında yer almaktadır” dedi.

ÜNAK Başkanı Fatih Kumsel ise dernek bünyesinde yapılan çalışmalardan bahsederek “Kütüphanecilik ve bilgi bilim alanında paydaşların bir araya geldiği çalıştayı oldukça önemsiyor, iş birliği içerisinde ortaya konulacak hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Güssün Güneş’in yaptığı çalıştayda, mevcut durum ortaya konularak ana temalar üzerinden çözüm önerileri sunuldu.

Tüm gün boyunca devam eden çalıştayda çıkan sonuçların önümüzdeki günlerde raporlaştırılarak yayınlanacağı ifade edildi.

28.02.2020 Güncelleme:

Değerli Meslektaşlarımız,

Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında çalışan meslektaşlarımızın uzmanlaşması ve mesleki alanda gelişmelerini sağlamak için 2000 yılında kurulmuş olan çalışma grubunu 2019 yılında tekrar aktif hale getirme kararı almıştır. Bu karar üzerine bir iletişim listesi oluşturularak mesleki listelerle paylaşılmış ve çalışma grubuna katkı sağlayabilecek meslektaşlarımız davet edilmiştir. Bu davet üzerine yaklaşık 30 meslektaşımız gruba katılmıştır. Çalışma grubuna katılan meslektaşlarımız ile 21 Şubat 2020 tarihinde Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ev sahipliğinde, grup üyeleri ile tanışma ve yapılacak çalışmalar ile gelecek stratejileri üzerine bir çalıştay düzenlenmiştir.

Çalıştayda;

• Çalışma grubunun yönetimi,
  • Çalışılacak konular ve işbirliği,
  • ÜNAK çatısı altında neler yapılabileceği,
  • EAHIL ve EAHIL 2021 İstanbul toplantısı,
  • Tıp ve Sağlık Bilimleri kütüphaneciliğinin nasıl geliştirilebileceği,
  • Tıp ve Sağlık Bilimleri kütüphanecilerimizden beklentiler,
  • BBY bölümlerinden beklentiler,
  •    Geleceğe yönelik  Tıp ve Sağlık Bilimleri Platformunun planları neler olacağı,

üzerine belirlenen konular tartışılmış ve katılımcıların görüş ve önerileri alınmıştır.

Çalıştay gündemi doğrultusunda, öncelikle grubun adının “ÜNAK Tıp ve Sağlık Bilimleri Platformu” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

ÜNAK Tıp ve Sağlık Bilimleri Platformu’nun yönetimi için 5 kişilik bir yürütme kurulu oluşturulmuştur.

Yürütme Kurulu aşağıda isimleri olan meslektaşlarımızdan oluşmuştur.

Asil:

Dr. Öğr. Üyesi Huriye Çolaklar                    Bartın Üniversitesi

Öğr. Gör. Abdullah Murat Mete                   Dokuz Eylül Üniversitesi

Öğr. Gör. Kübra Zayim Gedik                      Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Öğr. Gör. Yusuf Küçükdoğru                        Selçuk Üniversitesi

Şahin Girgin

Yedek:

Öğr. Gör. Vedat Gültekin                            Ankara Üniversitesi

Öğr. Gör. Yasin Şeşen                                   Hitit Üniversitesi

Çalıştayda görüşülen diğer konular ile ilgili olarak bildirilen görüş ve öneriler özet olarak aşağıda sunulmuştur.

• Platform çalışma yönergesinin hazırlanması,
  • Platformun tüm tıp ve sağlık bilimleri ile ilgili akademik birimlere duyurularak, konu uzmanlarının da platforma katılımlarının sağlanması,
  • Platform web sitesinin hazırlanarak meslektaşlarımızın da önerileri ile hazırlanan içerik doğrultusunda geliştirilmesi,
  • “The European Association for Health Information and Libraries” EAHIL’a üyelik ile Türkiye’yi temsil konusunda çalışmalar yapılması,
  • Mevcut EAHIL üyeleri ile iletişim kurularak platformun uluslararası anlamda gelişmesinin sağlanması,
  • EAHIL 2021 İstanbul Toplantısına katılım ve katkıda bulunulması,
  • Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında kullanıcılara yönelik sağlıkta bilgi okuryazarlığı eğitimleri verilmesi,
  •     Kütüphanecilere yönelik mesleki geliştirme eğitimleri verilmesi,
  •     Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında otorite dizinleri üzerine çalışmalar yapılması,
  •     YÖK, ULAKBİM vb. üst kuruluşlarla iletişim kurulması,
  •     Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri ile işbirliği yapılması,
  •     Halk kütüphaneleri içerisinde sağlıkta, bilgi ve medya okuryazarlığı ile ilgili eğitimler yapılması,

konularında  fikir birliğine varılmıştır.

ÜNAK Derneği bünyesinde tekrar faaliyete geçirilen Tıp ve Sağlık Bilimleri platformunun Mesleğimize ve meslektaşlarımıza faydalı olması ve katkıda bulunması en büyük dileğimizdir.

Bu konuda tüm akademisyenlerimiz ve çalışan tüm meslektaşlarımızı Platforma katılmaya ve katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Saygılarımzla

ÜNAK Derneği Yönetim Kurulu adına