Digital Archiving in the Age of Artifical Intelligence

Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tarafından 10 Ekim 2023 Salı günü saat 14:00’de “Digital Archiving in the Age of Artifical Intelligence” başlıklı çevrimiçi konferans gerçekleştirilmiştir. Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Lale ÖZDEMİR ŞAHİN’in moderatörlüğünde Birleşik Krallık Ulusal Arşivi Dijital Direktörü John SHERIDAN’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte sayın SHERIDAN, dijital arşivleme ve yapay zeka konularında sahip olduğumuz bilgi düzeyini önemli ölçüde zenginleştirdi. Sayın konuşmacı, sunumunda teknolojinin zaman içerisindeki dönüşümünü 6 safhada ele alarak dijital arşivleme pratiğini anlamamıza ve geleceğe dair bu alandaki zorlukları aşmamıza katkı sağladı. Özellikle NFT, blokzincir ve ChatGPT teknolojileri ile birlikte yapay zekanın dijital arşivleme bağlamındaki rollerine değinmiştir. Her teknolojik yenilikte olduğu gibi bu teknolojilerin de başarılı, hatalı ve riskli olacağı noktalar bulunmaktadır. John, risk ve başarısızlığı da kabul etmemiz gerektiğini vurgulamıştır.