II. ULUSAL ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ ŞENLİĞİ (Hayallerin Başladığı Yer Çocuklar, Kitaplar ve Kütüphaneler)
Ödemiş’te Çocuklar Kütüphanelerle Buluştu: II. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği Coşkuyla Kutlandı
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği, Dr. Öğr. Üyesi Nihan TEMİZ koordinatörlüğünde 8-10 Mayıs 2025 tarihleri arasında büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreniyle başlayan şenlik, üç gün boyunca çocukları, yazarları, akademisyenleri ve kütüphanecileri bir araya getirdi. Şenliğin açılışında konuşan Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, çocukları daha iyi bir geleceğe hazırlamak için yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Açılış konuşmalarında ayrıca Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay ve Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan yer aldı.
Açılışın ardından, Ödemiş Öğretmenevi'ne doğru gerçekleştirilen kostümlü yürüyüş ile başlayan etkinlikler; “Kütüphane Anıları” sergisi, karikatür ve sanat sunumları, müzik dinletileri ve kitap defilesiyle devam etti.İlk gün programında ayrıca çocuk kütüphanelerine dair iyi örnekler, üniversite öğrencilerinin kütüphane deneyimleri ve yazarların çocuklarla buluşmaları yer aldı. “Çocuk Kütüphanelerinin Parlak Geleceği” başlıklı oturumda, Bartın Üniversitesi öğrencileri deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Şenliğin ikinci gününde çocuklarla buluşan yazarlar arasında Dicle Keskinoğlu, Nilay Yılmaz, Nihan Temiz, Güzin Öztürk, Bilge Buhan, Hacer Kılıçoğlu, Bekir Yurdakul ve Sima Özkan yer aldı. “Lila’nın Sorusu”, “Meraklı Bir Somon Balığının Serüveni”, “Kahraman Burunlar”, “Tumpatumpa Sakin Kaybolma”, “Aşure”, “Leb Demeden Leb”, “Güle Güle” ve “Büyük Leylek Pikniği” gibi eserler üzerine gerçekleşen söyleşilerde çocuklar kitapların dünyasına keyifli bir yolculuk gerçekleştirdi.
Üçüncü gün düzenlenen “Çocuk Kütüphaneleri ve...” başlıklı yuvarlak masa toplantısında; çocuk kütüphanelerinin sağlık, kültürel miras, mülteci çocuklar, çevresel sürdürülebilirlik gibi farklı başlıklardaki işlevleri ele alındı. Toplantıya katılan akademisyenler arasında Prof. Dr. Asiye Kakırman Yıldız, Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya, Doç. Dr. Haluk Öner, Doç. Dr. Huriye Çolakar, Doç. Dr. Ilgım Veryeri Alaca, Dr. Nilay Yılmaz ve Raife İbekçi yer aldı.
Etkinlik, 10 Mayıs Cumartesi günü yapılan fotoğraf çekimi ve kapanış programıyla sona erdi. Katılımcılar, üç gün boyunca gerçekleşen bilimsel ve sanatsal etkinliklerle çocuk kütüphanelerinin önemine dikkat çekti.
Katılım sağlayan herkese emekleri için teşekkür ederiz.